Wilskracht, kun je dat ook eten?

Ik wil echt op mijn voeding letten en ook meer gaan bewegen. Zeggen dat je iets wilt is mooi echter als je er vervolgens niets mee doet blijft alles gewoon bij het oude. Want als je altijd doet wat je deed, zul je altijd krijgen wat je kreeg. Om tot actie over te gaan heb je namelijk ook een portie wilskracht nodig. En om uiteindelijk jouw gewenste resultaat te bereiken is focus op de lange termijn en dus discipline nodig. Maar wat nou als het erop lijkt dat precies jij bent geboren zonder wilskracht..

Niks ervan, iedereen heeft wilskracht, dus ook jij

Wilskracht zit gewoon in je genen of je wilt of niet. Als oermens kon je niet zonder, je overleefde ermee. Allerlei stofjes in jouw lichaam zorgen ervoor dat jij tot actie overgaat of weer tot rust komt. Die stofjes zouden ongeleide projectielen zijn als er geen controlekamer aanwezig is. Die controlekamer, die jouw impulsen checkt, zit in het voorste deel van je hersenen. Kijk en daar ontstaat jouw wilskracht.

Wilskracht kun je in tweeën delen:  

  • De ‘datzalmijdekontroesten’-kracht: zorgt ervoor dat je dingen niet doet, te laat doet of uitstelt, terwijl je het eigenlijk wel zou moeten doen of zelfs zou willen doen. Dit deel zorgt er ook voor hoe jij met verleidingen omgaat. Je blijft thuis op de bank hangen terwijl het eigenlijk je sportavondje is. Of je slaat een stuk zelf gebakken appeltaart af terwijl je daar zo gek op bent.
  • De ‘nietzeurengewoondoen’-kracht: zorgt ervoor dat jij dingen actief oppakt; zelfs de dingen doet die je liever had uitgesteld. Het plan was bijvoorbeeld om aan je huiswerk te beginnen en toch ga je eerst die film kijken. Later ontdek je dat het verstandig is om alsnog aan je werk te gaan.

Hoe kun je jouw wilskracht positief beïnvloeden?

Sowieso door een betere doorbloeding van het voorste deel van je hersenen. Dat doe je door een bewuste keuze te maken van wat je wilt, zodat de hersenen weten uit welk vaatje zij moeten tappen. Doe daar nog een potje focus en aandacht bij en je wilskracht begint te groeien.

Hoe krijg je dan meer focus en aandacht?

Zorg dat je voldoende slaapt: als je uitgeslapen wakker wordt en je kunt goed functioneren de gehele dag zonder in te kakken, zit het wel goed bij jou. Als dat niet het geval is, wordt hierdoor de communicatie in jouw brein niet goed uitgevoerd en dit belemmert ook de mate van de wilskracht.

Beweeg: wandelen, zwemmen of sporten zorgen ervoor dat jouw focus groeit en daardoor ook jouw wilskracht.

Stop met honderd dingen tegelijk willen doen: als je van hot naar her rent doe je veel dingen zonder focus. Gewoontes waarover je niet meer nadenkt nemen dan de overhand omdat je geen keuzes meer maakt en dus ook geen wilskracht hoeft in te zetten.

Haal bewust adem: want het bewust aandacht brengen naar je ademhaling zorgt voor een goede balans tussen de twee delen van je wilskracht.

Ja, ik wil meer wilskracht

De wijze waarop je wilskracht inzet is niet zo belangrijk. Het gaat erom dat je het doet. Spreek met jezelf bijvoorbeeld af dat je elke dag één plankje in die rommelkast opruimt of beweeg eerst voordat je gaat eten. Schrijf bijvoorbeeld een keer met je andere hand of ga op één been staan als je dat snoepje wilt laten liggen. Laat je telefoon thuis als je gaat wandelen. Als je eenmaal bent begonnen met het ‘voeden’ van je wilskracht ga je er uiteindelijk steeds meer in geloven dat jij jouw doel kunt bereiken. Daar raak je weer lekker door gemotiveerd!

Heb jij een zetje nodig om jouw ‘willen’ te voeden met meer wilskracht, klik dan op onderstaande button.

Klik voor wilskracht