Vitamine D - zonovergoten belangrijk!

Als de ‘R’ in de maand is, hebben we vaak te maken met een grijs, zonverduisterend wolkendek. Het zonnetje laat in deze tijd dan maar sporadisch zijn stralende gezicht zien. Dit is ongezonder dan jij misschien om dit moment denkt.

Onze huid vangt namelijk de straling van de zon op en maakt daar vervolgens vitamine D van. Helaas is de zonkracht in Nederland maar vijf maanden per jaar sterk genoeg om aan toereikende waarden te kunnen komen. Weet, dat alleen als je schaduw korter is dan jijzelf, je vitamine D aanmaakt in je huid.

Waarom is een goede vitamine D waarde zo belangrijk?

Ik noem je een aantal goedgekeurde gezondheidsclaims:

Vitamine D draagt bij tot een normaal calciumgehalte in ons bloed;

Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale botten;

Vitamine D draagt bij tot een normale werking van je spieren;

Vitamine D draagt bij tot de normale werking van je immuunsysteem.

De laatste jaren komt er ook steeds meer bewijs dat vitamine D de groei van kankercellen kan remmen.

Ziekten in relatie tot Vitamine D tekort

Een vitamine D-tekort is in verband gebracht met vele ziekten. Osteomalacie (botverweking), osteoporose (botontkalking), verlies van spierkracht en hartfalen zijn het meest bekend. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen een te lage vitamine D-status hebben. 

Door de brede werking van vitamine D kan een tekort veel verschillende klachten veroorzaken. Maar meestal treden er eerst vage klachten op. Een vitamine D-tekort is daarom lastig te herkennen.

Hoe bepaal je gemakkelijk je Vitamine D waarde?

Bloedonderzoek is een goede manier om er achter te komen wat je vitamine D-status is.

Met een vingerprikje neem ik een paar druppeltjes bloed bij je af. Het bloed wordt vervolgens uitgebreid onderzocht in een laboratorium. Na een aantal dagen bespreken we samen online de testresultaten van de bloedwaarden.

Het is raadzaam om je bloedwaarde te bepalen voordat je suppletie inzet of wijzigt.

Leer hoe je jezelf kunt beschermen door in balans te komen en maak een afspraak voor de test. De test kan op locatie worden afgenomen of ik stuur deze naar je toe!