Vetzuren? Heb ik die nodig dan?

Ons westerse dagmenu bevat veel omega-6 vetzuren en relatief kleine hoeveelheden mariene omega-3 vetzuren, waardoor de onbalans tussen omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren in het lichaam toeneemt. Ook deze onbalans is een drijvende kracht voor de ontwikkeling van levensstijl gerelateerde gezondheidsproblemen.

Omega-6 staat tot omega-3 

De omega-6 en omega-3 vetzuren zijn voorlopers van hormoonachtige signaleringsmoleculen (eicosanoïden) in het lichaam. Eicosanoïden afgeleid van omega-6 zijn ontstekingsbevorderend en ondersteunen chronische ontstekingen. Signalerings- moleculen afgeleid van omega-3 vetzuren hebben een lager ontstekings-potentieel, sommige zijn ook ontstekingsremmend. In veel opzichten vullen de eicosanoïden elkaar aan en dat is de reden dat het belangrijk is om een goede balans tussen deze twee te hebben.

Concreet: omega-6 zet de ontsteking aan en omega-3 zet deze weer uit.

Meten = Weten met de Balancetest

Hoe kun je nu weten of je een gezonde omega-6/omega-3 vetzuurevenwicht hebt? Ik raad iedereen aan om het vetzuurevenwicht in het lichaam te meten met behulp van de Balancetest. De test meet, middels een prikje in de vinger, 11 vetzuren in het bloed, waarin het vetzuurprofiel wordt weerspiegeld aan jouw dagelijkse voeding. Uit het vetzuurprofiel worden het omega-3-niveau en omega-6/omega-3 vetzuurevenwicht berekend.

Een dergelijke aanpak geeft een groot deel van de noodzakelijke inzichten waar je naar op zoek bent in het realiseren van je gezondheidsdoelen.  Zo kunnen we samen zeer doelgericht de voortgang bijhouden en desgewenst bijsturen.

Het grote belang van vitamine D

In onze huidige samenleving blijkt, onder andere uit dit onderzoek, dat meer dan 95% van de mensen een disbalans hebben in hun vetzuren. Inmiddels is het ook een feit dat de meeste mensen een tekort hebben aan vitamine D. Vitamine D is samen met een goede balans tussen de vetzuren, van ongelooflijk belang voor een goed werkend immuunsysteem; vitamine D helpt ook een handje bij de aanmaak van hormonen, gezonde botten, tanden en spieren. Vitamine D ondersteunt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker en verschillende auto-immuun ziekten. Elke dag een tekort aan vitaminen, mineralen én vetzuren leidt, vroeg of laat geheid tot gezondheidsklachten.

Jouw weerstand weer up-to-date brengen

Zorg er daarom voor dat jouw weerstand up-to-date is. Zorg ervoor dat jouw immuunsysteem in staat is om lichaamsvreemde stoffen zoals infecties, bacteriën, tumorcellen en virussen preventief te herkennen en op te ruimen.

Meten = Weten met de Balancetest.

Meten = Weten!