Wat is een ketogeen dieet - in een notendop

Bij een ketogeen dieet eet je minder koolhydraten, zodat je lichaam niets anders kan doen dan uiteindelijk over te schakelen van suikerverbranding op vetverbranding.

Op het moment dat dit gebeurt, produceert je lichaam ketonen. Deze ketonen werken dan als een soort vervangende brandstof. 

Door op een bepaalde wijze te eten, leer je jouw lichaam optimaal vet te verbranden. Bij overgewicht spreekt het lichaam bijvoorbeeld de eigen vetreserves aan waardoor je gaat vermageren. 

De oermens die afhankelijk was van het seizoen en wat de jacht opbracht, stelde hem al in staat om met voedselveranderingen en schaarste om te kunnen gaan. Het kunnen switchen tussen de twee systemen (verbranden van suikers- en vetverbranding) biedt echter ook veel voordelen voor onze gezondheid. 

Dit proces - via de voeding - ondersteunt verschillende gezondheidsvoordelen, ik noem er een paar: 

- gewichtsverlies (ook buikvet)

- minder honger

- geen onbeheersbare trek meer

- geen bloedsuikerpieken of - dalen

- beter kunnen slapen

- beter kunnen focussen

- gunstige invloed op bloeddruk

- meer uithoudingsvermogen

De sleutel bij ketogeen eten is verzadiging. Onderzoekers stelden vast dat wanneer je een manier van eten volgt dat rijk is aan goede vetten en arm aan koolhydraten, je min of meer dezelfde effecten krijgt als bij vasten. En dat brengt ons weer bij het metabole effect van de oermens.  

Gelukkig begint er ook consensus te ontstaan over wat nu gezonde en ongezonde vetten zijn. Studie na studie laat immers zien dat de consumptie van goede vetten geen toename geeft van hart- en vaatziekten.

Meer weten? Bel gerust op voor informatie.