Trap er niet in - de verkooptrucs van de supermarkten

Je bent wat je denkt en je eet daardoor ook wat je koopt. De supermarkt speelt daar heel handig op in.

Hoe erg we ook ons best doen om ons in te houden, als we boodschappen doen komen we bijna altijd wel terug met iets wat we eigenlijk helemaal niet van plan waren te kopen. Je was van plan vanaf vandaag gezonder te gaan eten en je komt toch terug met een zak chips of een rol koekjes. Hoe kan dat? Was je hiervoor naar de winkel gegaan of ben je wellicht misleidt door de slimme verkooptrucjes van de supermarkt?

Laat je niet misleiden

Onderstaande weetjes helpen jou de gezondste keuzes te maken en je minder laat verleiden. Ik noem er een paar.

Een van die slimme trucjes is dat je in de supermarkt direct de groenten en fruit afdeling oploopt. Je doet wat in je karretje en dat geeft jou onbewust een goed gevoel waarbij je tegelijkertijd weer eerder geneigd bent om ook ongezondere keuzes te maken, want er zit namelijk al iets goeds in je winkelwagen (..). 

Aan de zijkanten van de winkel vind je de gezondste producten, let maar eens op. Brood, zuivel en vlees liggen allemaal ver uit elkaar. Zo loop jij vanzelf de hele supermarkt door. En blijf dan maar eens sterk. 

Een ander foefje is dat de producten die het meeste worden gekocht op ooghoogte liggen. Echter op de bovenste plank liggen vaak de meest gezonde producten.

Kindersnoepjes worden vaak op de hoogte van jouw kind gezet. Mama, kijk eens... 

Let eens op als je in de rij staat te wachten wat je links en rechts van je ziet staan. Vaak aangeboden met een lagere prijs, zodat we dat vaak toch nog even op het laatste moment meepakken. 

De supermarkten werken ook met geur, kleur en geluid. Het brengt jou onbewust in een andere stemming. Italiaanse week.... mmmm, let maar eens op wat dat met jou doet. Het wordt nog lastiger als je wat te proeven krijgt aangeboden. Wat ga je met dat product eigenlijk doen wat nu spontaan in je karretje is gevallen...   

Wat ook handig is om te weten

Naast bovenstaande tips is het ook slim om dit te weten:

Lees altijd goed de etiketten (achterzijde), laat je niet misleiden wat er op de voorkant van de verpakking staat zoals laag in calorieën, bron van vezels, vetarm, zonder toegevoegde suikers etc. Lees en onthoudt daarbij ook dat het eerstgenoemde er het meeste inzit. Soms is het vet vervangen door koolhydraten en dan bevat het product toch nog onverwachts veel calorieën.

Spreek met jezelf af dat je je aan je boodschappenlijstje houdt (maak deze dus altijd vooraf om de aanschaf van extra producten te voorkomen - ook fijn voor je portomonnee).

Vindt je het niet makkelijk om aanbiedingen van ongezonde producten te negeren, overweeg dan om je boodschappen online te bestellen. Zo geef je ook niets teveel uit. 

Wil jij krachtiger worden?

Wil jij sterker in je schoenen komen te staan en met meer kennis van zaken gezondere keuzes maken? Neem deze weetjes dan in gedachten mee!  

Wil jij nee leren zeggen, ook in het leven buiten de supermarkt, klik dan voor meer info op de button. krachtiger-ik