Wie roept daar om chips?

Onze hersenen bestaan uit drie delen… ff denken, hoor!
Het menselijk brein (denkt, plant, maakt beslissingen, remt impulsgedrag en emoties en is betrokken bij sociaal gedrag. Oftewel je GEZONDE VERSTAND (dus zeker van belang om dit deel fit te houden).

Het emotionele brein (zoogdierenbrein) is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent alle zintuiglijke info op emotionele belangrijkheid en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. Het zoogdierenbrein helpt je op die manier om gedrag te herhalen dat gelukkig maakt en onplezierige ervaringen te vermijden. Dit deel beloont ook sociaal gedrag door het vrijgeven van dopamine (neurotransmitter) die je een goed gevoel geeft.

Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Er zit maar één knop op en dat is OVERLEVEN.

De meeste beslissingen maak je op basis van emoties (afkomstig vanuit het zoogdierenbrein en je primitieve instincten). Je emotionele brein en je reptielenbrein overheersen dus vaak je menselijke rationele brein.
In de praktijk betekent dit dat je wéét dat je beter geen chips kunt eten, maar het toch doet. De dopamine die wordt aangemaakt vanuit je emotionele brein wint het van je gezonde verstand.
Het spierballenspel tussen de 3 delen van je brein verklaart dan ook waarom het niet makkelijk is om je gedrag te veranderen. Als mens ontwikkel je een bepaalde wijze van eten die past binnen jouw veilige zone. Zonder dat jij je er bewust van bent herhaal je continue hetzelfde (eet)patroon. Want het reptielenbrein houdt wel van veiligheid (overleven) en zal er alles aan doen om jou in hetzelfde kringetje te laten lopen.
Ook al weet jij rationeel gezien dat je beter gezondere keuzes kunt maken, meer bewegen en ontspannen – het reptielenbrein verwerpt in eerste instantie alles wat nieuw en anders is.

Als NLP Master Practitioner help ik al jaren mensen om hun reptielenbrein in de ogen te kijken, ik leer hen bewust te worden van ‘zijn’ bestaan en op een geraffineerde wijze het reptielenbrein te slim af te zijn. Dat uit zich in weerstand bij verandering – voel maar eens wat er gebeurt als je dit hebt gelezen….

Meer weten? Een (telefonisch) kennismakingsconsult van 15 minuten is altijd gratis. Regel dát maar eens met je menselijke brein!