Voeding en geniepige ontstekingen

Of moet ik zeggen, geniepige voeding die stille ontstekingen in jouw lichaam aanwakkeren...

Laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen dragen bij aan een lange lijst van aandoeningen en ouderdomskwalen zoals gewrichtsklachten, osteoporose, atherosclerose (aderverkalking), diabetes-2 en bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.

Je merkt er niet veel van in beginsel daarom worden deze ook stille ontstekingen genoemd (low-grade inflammation).

Laaggradige ontstekingen in het lichaam worden geregeld door cytokines. Deze ontstekingsbevorderende signaalstoffen nemen al snel de overhand bij een ongezonde leefstijl en worden daardoor ontstekingsremmende signaalstoffen de baas.

Er zijn een aantal factoren waarom dit gebeurt. Bijvoorbeeld buikvet is een bron van stille ontstekingen. Een lekkende darm (de darm laat meer door dan de bedoeling is), een ontregelde darmflora, stress en roken.

Balans in je dagelijkse voeding

De samenstelling van je dagelijkse voeding speelt een zeer belangrijke rol. Er is voeding die de ontsteking aanzet en er is voeding die ontstekingsremmend werkt. In ons huidige eetpatroon is de balans vaak ver te zoeken. We eten bijvoorbeeld heel veel omega-6 vetzuren en komen tekort aan omega-3. Dit werkt ontstekingen en dus lichamelijke klachten in de hand.

Hoe houd je laaggradige ontstekingen in toom?

Dat doe je door ontstekingsbevorderende producten te combineren met ontstekingsremmende producten en zo de nadelige gevolgen van voeding te ondervangen en laaggradige ontstekingen tegen te gaan.   

Een uitgebalanceerd dagmenu

Door een uitgebalanceerd dagmenu te nemen waar de hoeveelheid en soorten vetzuren in balans zijn, voldoende vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevat, minder suikers en rijk aan krachtige ontstekingsremmende stoffen, houd je laaggradige ontstekingen onder controle. 

In mijn praktijk screen ik eetdagboekjes, analyseer ik het eetpatroon en ontdek samen met mijn cliënt of er wat ontstekingen betreft een goed eetpatroon wordt gevolgd. Aan de hand daarvan maken we een smaakvol menu waar je ook blij van wordt!

Combinatie en variatie van voeding

Amerikaans Voedingsdeskundige Melanie Reinagel heeft in haar studie een goede stap in de richting gezet. Proefpersonen kregen op twee verschillende dagen een hamburger te eten (rijk aan ontstekingsbevorderende stoffen). De ene dag een gewone hamburger, de andere dag ging daar een stevige plak avocado op (rijk aan enkelvoudig onverzadigd oliezuur en anti-oxidanten). Wat bleek dat na het eten van de hamburger zonder avocado de aderwand was vernauwd, wat niet gebeurde na het eten van de hamburger mét de avocado, hoewel deze meer calorieën bevatte. Ook bleek het bloed na de avocado minder ontstekingsmarkers te bevatten.

Voorkom gezondheidsproblemen

Hieruit blijkt maar weer dat variëren en ook het combineren van voeding veel gezondheidsproblemen kan voorkomen!     

Zo zijn ontstekingswaarde van sommige voeding verrassend. Zuivel is bijvoorbeeld licht ontstekingsbevorderend echter als je dit combineert met kruiden zakt de ontsteking.

Zo zijn er talloze handigheidjes om ervoor te zorgen dat jij minder ontstoken raakt en jij daarmee geen (lange) lijst van aandoeningen en ouderdomskwalen op je naam krijgt te staan.

Nieuwsgierig geworden? Klik op onderstaande button voor meer info.

info