Vitamine B12, je kunt deze maar beter niet missen!

Vitamine B12 is een vitamine met veel functies. Je hoort er vaak over als het gaat om vegetarisch of veganistisch eten. Hoe zit het allemaal?

Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is in de voeding gebonden aan een eiwit. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.

In het lichaam wordt vitamine B12 na het doorslikken in de maag losgekoppeld van dat eiwit. Dit is nodig om het vitamine op te kunnen nemen in de darm. Nota bene, bij mensen met een maagverkleining kan dit problemen opleveren met de vitamine B12-opname.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 komt zelden voor omdat het lichaam vitamine B12 kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Krijg je langere tijd te weinig vitamine B12 binnen, dan is dat pas na enkele maanden of een jaar merkbaar. Klachten door vitamine B12 gebrek worden onderschat en slecht opgemerkt.

Het gebruik van vitaminesupplementen is voor de meeste mensen niet nodig. Veganisten wordt aangeraden om een supplement te nemen omdat zij geen dierlijke producten eten.

Welke vragen heb jij? Stel deze gerust via het contactformulier