Lees dit alleen als je echt meer weerstand wilt krijgen

Je immuunsysteem bestaat uit verschillende lichaamsbarrières zoals de huid en het slijmvlies van je spijsverteringskanaal. Ze houden alle troep buiten het lichaam en laten alleen onschadelijke stoffen  binnen. In een normale (acute) situatie komt het immuunsysteem na een aanval van schadelijke stoffen weer tot rust.

Angst en stress verzwakken het immuunssyteem 

Bij chronische angst en stress blijft jouw immuunsysteem echter chronisch aan staan. Een actief immuunsysteem kost veel energie. Hierdoor is er minder energie beschikbaar voor de rest van het lichaam. In onze huidige maatschappij veroorzaakt de angst om COVID-19 veel angst en daardoor chronische stress. Dit uit zich in eerste instantie door allerlei ongemakken zoals vermoeidheid, geïrriteerdheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen en een verlaagd libido. Uiteindelijk leidt het tot schade, zoals een allergie, chronische pijn, darmklachten en bijvoorbeeld psychische aandoeningen.

Wie was er eerder?

Een verzwakt immuunsysteem verzwakt dus je weerstand en die weerstand hebben we nu juist zo keihard nodig! Wie was er eerder de kip of het ei? Anderhalve meter afstand zou er voor gezorgd kunnen hebben dat jij niet in de brandhaard terecht bent gekomen echter het heeft niets gedaan aan het versterken van jouw immuunsysteem. Dus je bent nog net zover als voor de corona-crisis.

Maak je immuunssyteem sterker

Hoe kun jij ervoor zorgen dat je angst en stress verzwakken en je immuunsysteem juist sterker wordt? Klachten zijn er niet zomaar. Wie weet fluistert jouw lichaam wel om het tekort aan omega-3 vetzuren. Wéét jij eigenlijk wel of je dagelijks de buit aan vitaminen en mineralen binnen krijgt? Vul jij je lichaam of voedt jij die mooie machine? Hoe zit dat bij jou?

Weer weerstand en energie

Wil jij met mij een half uur sparren aan de hand van jouw eetdagboekjes? Om het puntje op de ‘i’ te zetten voor wat betreft jouw uitgekiende brandstof voor een beter werkend immuunsysteem? Durf jij die kleine stap te maken wat resulteert in meer weerstand en energie? Of blijf jij liever voor altijd die angst houden en breng jij hiermee je immuunsysteem naar de knoppen? Bel gerust voor dat eerste kleine stapje te zetten, jij kunt veel meer dan je denkt! Of heb je er geen tijd voor?

Ja, ik heb tijd