Kauw je gezond

Sappen en smoothies zijn razend populair. Het is een snelle manier om veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. We slurpen het zo naar binnen en kauwen hierdoor minder. Dat is jammer, want kauwen is heel belangrijk voor je spijsvertering, voor de gezondheid in je mond en eigenlijk voor nog veel meer.

Kauwen voor een gezonde spijsvertering

Als je begint te kauwen geef je de aftrap voor je spijsvertering. Je kauwt het voedsel fijn en door enzymen uit je speeksel en later ook door de bacteriën in je darmen, regel je hiermee een goede opneembaarheid. Zo kan je voedsel goed worden verteerd. Ook je hersenen bemoeien zich met de voorbereiding in het verteringsproces echter als je niet goed kauwt geven zij niet of nauwelijks een seintje door aan je spijsverteringsstelsel.

Kauwen beschermt je tanden en kiezen

Volgens tandartsen zorgt niet goed kauwen ervoor dat je kaken verzwakken waardoor het gebit kwetsbaar wordt. Het speeksel dat je produceert tijdens het kauwen beschermt je tanden. Kort gezegd, als je niet goed kauwt kun je zomaar meer tandplak en dus meer gaatjes krijgen.

Kauwen zorgt voor een verzadigingsgevoel

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je hersenen het verzadigingshormoon aanmaken. Dus als je goed kauwt eet je vanzelf langzamer waardoor de hersenen voldoende de tijd hebben om het verzadigingshormoon aan te maken. Als je te snel eet dan eet je waarschijnlijk meer dan nodig omdat je alles al op hebt voordat dit ‘verzadigingshormoon’ vrij komt en zijn werk heeft kunnen doen.

Kauwen voor een beter geheugen

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat goed kauwen het geheugen mogelijk verbetert. Door te kauwen neemt de doorbloeding van bepaalde hersengebieden toe en gaat de hartfrequentie omhoog.

Kauwen tegen winderigheid

Wanneer je niet goed kauwt kunnen de grote stukken niet goed worden afgebroken. Hierdoor ontstaat er een teveel aan gassen in je darmen. Met als gevolg dat je winderig wordt maar ook dat je een opgeblazen gevoel krijgt en andere problemen met je spijsvertering zoals diarree, constipatie en buikkrampen krijgt.

Hoe vaak moet je dan kauwen?

Jammer dat wij geen herkauwers zijn dus dat betekent dat wij vooraan het verteringsproces namelijk in de mond goed moeten beginnen. Wetenschappers vinden dat wij op elke hap 40 keer moeten kauwen. Poeh, dat wordt een hele klus. Als je nu eens vanaf vandaag kleinere happen neemt, altijd aan tafel gaat zitten als je eet en je pas dan de volgende hap neemt als je de vorige helemaal hebt doorgeslikt..... Dan doe je het al zo veel beter! Pure gezondheidswinst!