Hoe je jouw leven tijdens de Corona crisis weer op zijn pootjes zet

Grote kans dat jouw leven door de Coronacrisis op z’n kop staat. Je dagelijkse ritme is veranderd, je werkt thuis en je bent meer samen met het hele gezin. Het kan goed zijn dat oude (ongezonde) eetgewoonten dan opeens de kop opsteken. Omdat je leefsituatie nu ineens zo hectisch is geworden of misschien omdat je je nu juist verveeld. Weet dat je niet de enige bent. Heel veel mensen struggelen momenteel met het behouden van een gezonde leefstijl.

Geen quarantaine kilo's

Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat je aankomt tijdens deze quarantaine-periode? Want dat we ook de komende tijd veel thuis zitten is een feit. Hoe kun je deze uitzonderlijke periode gebruiken om oude ongezonde eetpatronen te doorbreken en de relatie met eten en je lichaam te verbeteren?

Stap voor stap

De volgende stappen zorgen ervoor dat jij de Corona quarantaine gezond door komt. Gelukkig hoef je daarbij niet op een houtje te bijten.

Oefen jezelf om toe te staan te voelen wat er is en in deze situatie gewoon even ho te houden. Kijk wat je ziet, zonder daar iets mee te hoeven doen of te (be)oordelen. Zoek regelmatig de stilte op bijvoorbeeld tijdens een flinke wandeling.

Neem eens een heel ander ontbijt. Varieer en speel met de mogelijkheden. Op mijn website (onder inspiratie/recepten) kun je vast wel wat lekkers vinden.

Neem dagelijks de tijd om in te checken met je gezin. Geef iedereen een moment om kort te benoemen hoe hij of zij zich voelt en deel met elkaar de ervaringen van de dag.

Als je alleen bent, maak eten voor jezelf zoals je het zou doen voor je beste vriend of vriendin. Maak van elk moment dat je eet een mooi moment, dek de tafel, zorg dat je zit zonder afleiding, maak  recepten die je echt lekker vindt, stop er al je liefde in en eet langzaam.  

Schrap zoveel mogelijk stimulerende voedingsmiddelen zoals koffie, alcohol en suiker. Deze producten beïnvloeden je gemoedstoestand, hormoonhuishouding en je emoties.

Periodiek vasten

Meer thuis? Kijk eens of periodiek vasten iets voor jou is. Begin in kleine stapjes door na 20:00 uur niets meer te eten en je ontbijt pas te nemen om 10:00 uur. Zorg dan wel dat je vooraf hebt bewogen zodat je vetverbranding wordt geactiveerd. Als je met jezelf deze afspraak maakt, zal het makkelijker worden om niet uit verveling te gaan eten in de avond. Ook vergroot je je insuline gevoeligheid en zal je merken dat je behoefte naar eten en snaaien afneemt. Wil je hier meer informatie over, neem gerust contact met mij op.

Ga op gezette tijden naar bed en sta op zoals je gewend was. Zo onderhoud je je bioritme en zorg je er tevens voor dat je verwerkings-mechanismen in jouw lichaam goed kunnen blijven (samen)werken.

Zo ga je het snaaien tegen

Voel je de drang om te gaan snaaien, zet een wekker (30 minuten) en stel het moment daarmee uit. Hiermee leer je jouw systeem om niet direct op de wenken te worden bediend.

Voel je dat de drang naar eten weer opkomt? Drink een groot glas water en ga zitten of wandelen en focus je op je ademhaling. Leg je handen op je buik en adem diep in en uit naar je buik. Doe dit een tijdje, totdat je voelt dat je weer rustiger wordt en de drang weg is.

En andere tip is om op één been te gaan staan, e.e.a. heeft te maken met de connectie tussen je twee hersenhelften. Je zult zien dat de eetdrang afneemt.   

Gezonde snacks

Zorg sowieso voor gezonde snacks in huis, bijvoorbeeld ongezouten noten, vers fruit, volkoren crackers met mager beleg, halfvolle yoghurt of magere kwark. Wortelen met humus, noten, zaden, pitten, eieren of maak een bananenbrood, ook dit recept staat op mijn website.

Wees lief voor jezelf en voor die ander, geef jezelf de aandacht die je verdient en vergeet vooral niet te ontspannen, zo maak je van deze periode een waardevolle tijd!