Covid-19 - Zo haal jij meer weerstand in huis!

Ontregelde stofwisseling

Als je te zwaar bent en/of last hebt van gerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2 en hart-en vaatziekte, is je stofwisseling ontregeld. Dit komt door verkeerde voeding, te weinig beweging en stress. Als je stofwisseling lange tijd uit balans is, veroorzaakt dit een ontstekingsproces.

Een ontsteking wordt veroorzaakt door je immuunsysteem dat hiermee de weerstand tegen infecties verzorgt. Een adequate ontsteking is nodig om het lichaam te verdedigen als er lichaamsvreemde stoffen binnen dringen zoals bijvoorbeeld een virus. Normaal gesproken dooft zo'n ontsteking weer, echter bij obesitas suddert de inmiddels chronische ontsteking door, zolang er te veel vet aanwezig is in het lichaam.

Verminderde weerstand door chronische ontsteking

Door het lange aanstaan (chronisch) van de ontsteking treedt er verminderde weerstand op tegen infecties. Dit is de reden waarom het voor mensen met obesitas (en onderliggende ziekten) bij besmetting van Covid-19 een hele klus wordt om te genezen.

Meer weerstand

Algemeen geldt dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon goed is voor je gezondheid en daarmee je weerstand. Een van de belangrijkste adviezen is om volop groenten en voldoende fruit te eten. Het eten van onbewerkte producten (zoals groenten en fruit) is niet alleen belangrijk voor het innemen van voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels, maar bevordert ook gewichtsverlies. Naast dit algemene advies zijn er vier belangrijke grote groepen voedingsbestanddelen die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Vanuit mijn praktijk zijn deze groepen hét fundament waarop ik altijd mijn advies baseer.    

Een gezonde leefstijl zorgt voor meer weerstand 

Wetenschappelijk is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de veroudering van het immuunsysteem beperkt of vertraagt. Ook als je al te zwaar bent of type 2 diabetes hebt, heeft dagelijkse beweging een gezond effect op je immuunsysteem. Daarbij heeft bijvoorbeeld wandelen ook een positief effect op je slaap en het reduceren van stress wat minstens zo belangrijk is.

Ook is aangetoond dat roken niet alleen aanzienlijke nadelige effecten heeft op de luchtwegen. Roken geeft ook een verstoring van het immuunsysteem.

Een gezonde leefstijl werkt absoluut om je weerstand te verhogen en eventuele ziektelast te verlagen. Maar, waar schrik ik nu zo van…. Want wat laten de cijfers van de huidige crisis ons zien? Als reactie op de crisis doen wij mensen juist het tegenovergestelde! Op 7 mei 2020 rapporteert het RIVM aan de Tweede Kamer over onderzoek onder 90.000 mensen naar de effecten van deze crisis. En… ik sloeg stijl achterover… want wat blijkt…? 53% van de mensen beweegt (veel) minder en 28% rookt meer. Ook is een derde van de mensen meer angstig, somber, gestrest en eenzaam en ervaart 20% meer slaapproblemen (bron: Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde).

Het zijn juist deze zaken die zorgen voor minder weerstand, in een tijd waarin we juist veel baat hebben bij méér weerstand. 

Maak je sterk tegen Covid-19 

Willen we Covid-19 en straks andere pandemieën het hoofd bieden, dan moeten we vooral niet blijven mopperen op de omgeving als jij zelf zoveel meer kunt doen voor je gezondheid!

Informatie en ondersteuning heb jij nodig die ervoor zorgen dat jij gemakkelijker gezonde keuzes kunt maken in de drie belangrijkste pijlers in jouw leven (voeding, beweging en ontspanning) en jij daardoor gezonder en vooral veerkrachtiger wordt zodat corona en andere virussen minder (heftige) gevolgen voor jou hebben.

Ik help je graag om deze stappen samen met jou te gaan maken. Stilstand is achteruitgang. Alles begint te groeien als jij een keuze maakt! Dat begint door te klikken op onderstaande groene button.