8 tips tegen het gevoel van gespannenheid

Hij ploft neer op de stoel tegenover mij, ‘pfff ik wordt doodmoe door het hele corona-gebeuren. Ik voel mij geestelijk en fysiek uitgeput, een soort van opgebrand’.  

Een op de drie Nederlanders ervaart meer stress sinds de uitbraak van het coronavirus. Bij jongeren schijnt dat zelfs bijna de helft te zijn.

Met een beetje stress kan ons lichaam prima overweg maar met de continue boodschappen over het virus staat ons lichaam en hoofd de hele dag aan.

Bijnieren: kleine organen maar groot in hun werk

Je bijnieren zijn kleine orgaantje die bovenop je nieren liggen. Zij regelen onder andere je stressniveau. Zij worden hierin geholpen door een aantal hormonen. Welke stress dat is maakt niet uit; examenvrees, stress vooraf een bezoek aan het ziekenhuis, werkstress, teveel industriële voeding, tekorten aan vitaminen en mineralen, al deze zaken hebben een negatieve invloed op onze gezondheid.

Houd je bijnieren te vriend

Als je veel stress ervaart voor langere tijd overheerst het hormoon cortisol in plaats van adrenaline. Cortisol bepaalt niet alleen onze bestendigheid tegen stress maar ook je dag- en nachtritme waardoor bij langdurige stress niet genoeg melatonine wordt aangemaakt en je daardoor moeilijker in slaap kunt vallen.

Chronisch stress

Een chronisch verhoogde cortisolspiegel put uiteindelijk je bijnieren uit en hierdoor ontstaan er klachten zoals hormonale disbalansen, vruchtbaarheidsproblemen, insulineresistentie door het continue aanstaan van je lichaam (je lichaam heeft dan last van ontstekingen), klachten gerelateerd aan je spijsverteringsstelsel zoals darmklachten, hoofdpijn en heel veel andere vage klachten. Wanneer voor je langere tijd wordt blootgesteld aan stress zoals in deze tijd moet je er extra voor waken dat je niet in een overspannen situatie beland. Het zijn dan je bijnieren die het niet meer kunnen bijregelen.  

Wat kun je zelf doen tegen het gevoel van gespannenheid?

  1. Volg minder het nieuws. Beperk het kijken van nieuws over corona tot slechts één keer per dag of tot slechts een paar keer per week. Praat bewust met elkaar over andere zaken dan corona;
  2. Houd je hersenen actief door denksport. Maak een puzzel of speel een buitenspel;
  3. Beweeg meer dan je gewend bent. Loop elke dag een rondje van tenminste 30 minuten – kijk of je steeds verder komt in diezelfde 30 minuten;
  4. Zoek afleiding. Pak een (oude) hobby op, luister naar muziek, doe een klusje in het huis of rommel lekker in de tuin;
  5. Houd contact met de mensen om je heen. Bel eens wat vaker iemand op of ontmoet elkaar buiten in het park, in de tuin of maak een wandelafspraak.
  6. Pak je ontspanmoment. Ga lekker uitgebreid in bad, lees een boek, doe ontspanningsoefeningen of neem een massage.
  7. Geef structuur aan je dag. Houd zoveel mogelijk ritme aan in slapen, ontspannen, eten en bewegen.   
  8. Eet gezond! Eet meer groenten en fruit zodat je al een groot deel aan vitaminen en mineralen voor je verwerkingssystemen binnen krijgt. Pak als tussendoortje wat ongezouten noten (nee, niet de borrelnootjes). Pak meer rauwkost tussendoor zodat je genoeg vezels binnen krijgt. Eet minder suiker, zout en verzadigd vet. Kauw goed en dek altijd de tafel voor dit rustmoment.  

Voel je je gespannen? Sla dit niet in de wind en zorg goed voor jezelf!