Volkoren haverbrood (glutenarm)

350 gr volkoren havervlokken – (indien je voor 100% glutenvrij wilt gaan let dan goed op welke je kiest)

110 gr volkoren rijstmeel

30 gr boekweit zuurdesempoeder

10 gr guarpit meel

7 gr = 1 zakje kant-en-klare gedroogde gist

  1. Meng alle ingrediënten in een grote kom
  2. Voeg 500 ml lauwwarm water toe en kneed 5 minuten intensief met keukenmachine of mixer met kneedhaken
  3. Het deeg blijft er vochtig uitzien
  4. Doe het deeg in een voorgevette (kokosolie) vorm van 25 x 10 cm en strijk de bovenkant glad met wat water
  5. Besprenkel het deeg daarna met wat druppels olijfolie
  6. Dek de vorm met huishoudfolie af en laat het deeg minimaal 20 minuten op kamertemperatuur rijzen
  7. Indien gewenst kun je daarna de bovenkant met wat zonnebloempitten of anders bedekken
  8. Zet de vorm in een voorverwarmde oven (200 gr) en bak het brood in 60 minuten af
  9. Het brood zal in de kern wat smeuïg blijven bij het checken van de gaarheid (prik met een satéprikker in het midden)
  10. Het brood na het bakken direct uit de vorm halen     

Desgewenst kun je tussen punt 3 en 4 bijvoorbeeld een weinig lijnzaad, chiazaad of pijnboompitjes doorspatelen.

Tip: in plaats van rijstmeel kun je ook amandelmeel of kokosmeel gebruiken.

Nog een tip: de meeste producten zijn in de Gezondheidswinkel te koop.

Succes en geniet ervan!