Notenbrood, een verantwoord (school)tussendoortje

De scholen zijn weer begonnen!

Kinderen, hoe eerder gezonde voeding, hoe beter.

Het geven van gezonde voeding aan kinderen heeft een grote invloed op hun welzijn en ontwikkeling. Tegenwoordig zijn veel kinderen te zwaar, reageren overgevoelig, vertonen druk of agressief gedrag of kunnen zich slecht concentreren. We gaan als ouders op zoek naar de oorzaken, veel oorzaken worden genoemd, terwijl de meest logische, de voeding meestal totaal wordt vergeten. Het belang van goede cel-vullende voeding wordt nog altijd zeer onderschat. Voeding heeft een grote invloed op het gedrag en leerprestaties van het kind. Welke voedingsstoffen heeft een kind met name nodig? Welke voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed? Hoe kunnen wij onze kinderen helpen om een zo volledig mogelijke voeding te gaan gebruiken, voor nu en later?

Ons lichaam en niet minder dat van onze kinderen hebben goede bouwstoffen, brandstoffen, vitamines en mineralen nodig om te groeien en gezond te blijven. Helaas wordt er door de fabrikant, veel minder gezonde voeding aantrekkelijk gemaakt en missen wij in de praktijk veel van deze belangrijke stoffen. Daarbij zijn met name kinderen extra kwetsbaar voor de nadelige invloeden van bewerkte voedingsmiddelen, die allerlei chemische toevoegingen bevatten.

In een notendop:  Omega-3-vetten bevorderen een gezond lichaam en heeft een positieve invloed op leerprestaties en gedrag. IJzer is nodig voor veel functies in ons lichaam, het zorgt ook voor het zuurstoftransport in ons lichaam.

Vermijd zoveel mogelijk industrieel gemaakt voedsel en let op de toegevoegde suikers.

Maak bijvoorbeeld eens een overheerlijk notenbrood (suiker- en glutenvrij):

Benodigdheden:

150 gr amandelmeel

150 gr havermeel

100 gr grote rozijnen (je weet wel die van blauwe druiven), moerbeibessen, cranberry's (bij voorkeur ongesuikerd danwel behandeld met alleen vruchtensuiker) of stukjes gedroogde abrikoos

100 gr ongebrande/ongezouten grof gehakte notenvariatie

3 eieren

2 el kaneel

3 el gebroken lijnzaad

1 tl (wijnsteen)bakpoeder

200 ml amandelmelk ongezoet

Snufje zeezout

Roomboter of olijfolie om in te vetten

Laat het lijnzaad vooraf weken in de amandelmelk. Verwarm vooraf de oven op 170 graden en vet de cakevorm in. Of bekleed de cakevorm met bakpapier. Klop het ei los en voeg dit bij het lijnzaad en amandelmelk. Meng (niet mixen) alle overige ingrediënten door dit mengsel. Verdeel het luchtig over de cakevorm en bak het geheel af binnen plm 35 minuten. Bewaar het brood in de koelkast.

Mag zeker mee naar school! Eet smakelijk!