Eigengemaakte tomatensaus, een heerlijke basis

Hoe maak je een lekkere basis tomatensaus?

Je hebt nodig:

2 flinke (rode) uien

3 rode paprika's

Niet meer dan 3 kg rijpe tomaten

3-6 tenen knoflook

Een paar takjes verse rozemarijn en tijm

1 dessertlepel balsamico-azijn

Scheut olijfolie

Peper en zeezout (bij voorkeur uit de molen)

Hoe ga je te werk?

  • Verwarm de oven voor op 200 gr.;
  • Meng de tomaten (in vieren gesneden), de uien (gesneden in flinke stukken) en de gepelde knoflooktenen samen met de grofgehakte verse kruiden, olie en azijn;
  • Verwijder de stelen en zaadlijsten van de paprika's en snijdt deze doormidden;
  • Leg de paprika's met de schil naar boven aan de buitenzijde van de bakplaat(en) en het tomatenmengsel in het midden;
  • Zet de bakplaat(en) 30-45 min. in de oven. De paprikavellen zullen loslaten en de tomaten worden zacht;
  • Pureer de ontvelde paprika's met het tomatenmengsel in een blender. Breng deze prut op smaak met peper en zout;
  • Het lekkerste is als je het mengsel bewaard in glazen (weck)potten of in porties in de vriezer zet;
  • Als je kiest voor glazen potten, draai de deksels goed vast na de potten te hebben gevuld, zet deze naast elkaar in een hoge pan en vul de pan met water tot de potten ruim onder staan. Breng het water zachtjes aan de kook. Laat het zo 45 min. zachtjes borrelen met de deksel op de pan. Doof de warmtebron en laat de potten een nacht afkoelen in het water. Zo is de saus een jaar houdbaar (plak er een sticker op).

Heerlijk bij zelfgemaakte pastagerechten, ovenschotels en pizza's.