Wat hebben darmen met depressiviteit te maken?

Zo nu een dagje in de mineur zijn, even niet lekker in je vel zitten, herkennen we allemaal.

Pas als je je dagen, weken, zo voelt, spreken we van depressieve gevoelens wat kan leiden tot  depressiviteit. Een depressie is een stemmingsstoornis waarbij de kwaliteit van het leven (sterk) is verminderd. Je voelt je somber en hebt nergens meer zin of interesse in. Vaak vallen deze symptomen samen met gewichtsvermindering of juist – toename, slecht of juist heel veel slapen, moeheid, schuldgevoelens, je niet meer kunnen concentreren, besluiteloosheid, je trekt je terug en je ziet het allemaal niet meer zitten.   

We gaan even een paar stappen terug. Al had de oermens vroeger een infectie dan voelde hij zich moe en somber en trok zich terug. Men hield zich rustig en bleef uit de buurt van anderen om die ander niet aan te steken. De energie die dan overbleef werd door het immuunsysteem gebruikt om de infectie op te ruimen. Zowel het immuunsysteem als de spieren en niet minder de hersenen hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren. Omdat alle energie uitging naar het immuunsysteem was er minder beschikbaar voor de spieren en hersenen en voelde men zich dus moe en somber.

In onze Westerse wereld lopen tegenwoordig heel veel mensen rond met laaggradige ontstekingen. Dit zijn geen ontstekingen die door infecties worden veroorzaakt echter door onze huidige leefstijl. We eten veel suikers, bewegen en slapen vaak te weinig en daarentegen hebben wij veel last van chronische stress.

Echter bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continue paraat. We staan tegenwoordig altijd ‘aan’. Op deze manier blijven we lang somber, moe, trekken we ons terug en willen we onze energie sparen. Het lichaam denkt namelijk vanuit zijn oergenen dat het zo hoort. Omdat dit proces (te) lang duurt kunnen wij als Westerne mens uiteindelijk te maken krijgen met depressieve gevoelens.     

Vaak wordt depressiviteit behandeld alsof er één oorzaak is. Elke oorzaak vraagt echter om een passende behandeling. Wat is er tekort in het lichaam? Gaat het om dopamine of om serotonine? Welke specifieke kenmerken heeft een dopamine-tekort welke een serotonine-tekort nu juist weer niet heeft? Of zit je juist met een GABA-tekort? Want als je bijvoorbeeld al niet voldoende bouwstenen eet in de vorm van eiwitten en deze worden onderweg in de spijsvertering niet geholpen door verschillende vitaminen, kom je uiteindelijk melatonine tekort, wat weer zorgt voor een goede slaap. En zo kom je uiteindelijk terecht in een vicieuze cirkel.  

En waar worden die energiesterke hoognodige belangrijke bouwstenen allemaal opgenomen, juist in je darmen! Zorg daarom goed voor je darmflora; een grote variëteit aan darmflora heeft een gunstige werking op je algehele gezondheid en op het tegengaan van ontstekingen. Wil jij op je gemoed werken, zorg dan dat je darmen niets tekort krijgen.  

Stress en calorierijke voeding beïnvloeden je neurotransmitters op een negatieve manier. En daar hebben je hersenen last van. Door middel van voeding, leefstijl (ontspannen, bewegen, slapen) en  suppletie, kun je de aanmaak en werking van neurotransmitters beïnvloeden. Het is niet verstandig en zeker niet in het geval van depressieve gevoelens, dit op je eigen houtje te gaan doen. Laat je altijd adviseren door een professional. Wil je meer weten hoe jij jouw leefstijl positief kunt beïnvloeden, bel gerust vrijblijvend op.