Darmklachten

‘Alle ziektes beginnen in de darm’, zei Hippocrates (grondlegger van onze reguliere geneeskunde). Ontlasting is een zeer belangrijke graadmeter van onze darmfunctie en dus ook van je gezondheid. Voeding die niet bij jou past, te weinig beweging, onregelmatig leven, stress en kopzorgen hebben allemaal invloed op je darmen. Een gezonde leefstijl is het fundament van een goede stoelgang. Neem jij jouw poep wel eens onder de loep?

Een goede ontlasting betekent dat je een goede darmfunctie hebt en een goede spijsvertering. Je darmen zijn dan in staat om op tijd alle afvalstoffen af te voeren en daarmee je lichaam te ontgiften. Dat zorgt er ook voor dat je lekker in je vel zit.  

Wat vertellen darmklachten jou?

Darmklachten geven aan dat jouw huidige voeding niet de optimale brandstof is voor jouw systeem. Darmklachten zijn boodschappers die ons vertellen over de werking van de spijsverteringorganen. Bij een opgeblazen gevoel, stinkwinden of plakpoep (remsporen in de toiletpot of veel papier nodig) functioneren ze niet optimaal.

Is jouw ontlasting te zacht, te hard of te droog of te plakkerig? Poepproblemen worden meestal veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon en een verkeerde leefstijl, eentje die in elk geval niet bij jou past.  

Van darmklachten naar een betere darmwerking

In mijn praktijk kijk ik altijd eerst naar de oorzaak van de oorzaak. Wat kunnen we ontdekken van het traject van mond tot kont? Hoe zit het met de opname van de nuttige stoffen voor je lichaam? Welke rol spelen de alvleesklier en lever hierin en hoe staat het daarmee? En hoe zit het met je tweede brein oftewel je onderbuikgevoel? Je buik speelt namelijk vaak op als je gespannen bent.

Algemene tips bij darmklachten

Het is sowieso zaak dat je meer groente en fruit eet en voldoende water drinkt. Eet minder bewerkte producten (producten die je van een verpakking moet ontdoen en vaak lange etiketten hebben). Beweeg meer op een manier die jij prettig vindt. Eet minder suiker maar wel meer natuurlijke koolhydraten zoals wortel, pastinaak, koolraap, zoete aardappel en knolselderij. Zorg voor voldoende eiwitten in de vorm van vis, kip en biologische eieren. Wacht niet als je moet. Luister goed naar het signaal van je darmen en negeer niet de aandrang.

Darmklachten en onze bacteriën

Je hebt evenveel bacteriën in je darm als cellen in je lijf zitten, jazeker je leest het goed. Deze bacteriën maken dus de dienst uit in jouw lijf en bepalen jouw gezondheid.  

Wil je weten wat die bacteriën nodig hebben om te kunnen leven en te kunnen overleven en zo jouw darmklachten oplossen en hiermee heel goed voor je gezondheid zorgen?

Pak de echte oorzaak van je klachten aan en laat je leefstijl je medicijn zijn. Bel mij gerust op voor meer informatie.

‘De weg naar gezondheid is een reis die een leven lang duurt. Ik help jou een route te kiezen die je dichter bij jezelf en bij je gezondheid brengt’ (Richard de Leth, drs. Geneeskunde – Oprichter Oersterk en ook mijn docent).     

Mijn missie is... om mensen bewust te maken van de kracht van een passende leefstijl.