Onze darmen onze gezondheid

Drukke baan, cursus, kinderen, mantelzorger, te weinig slaap: ons lichaam en hersenen staan vaak in de tiende versnelling. Super om te weten dat de natuur ons ‘bordenvol’ vitaminen, mineralen en kruiden geeft voor oersterke zenuwen en een geolied geheugen. Als oermensen hadden wij geen Google maar wisten wij wel uitstekend wat ons lichaam en brein nodig hadden om goed te kunnen functioneren.

Gezondheid begint in onze darmen echter veelal sneuvelt onze gezondheid in diezelfde darmen door het over-eten van bepaalde producten of het juist niet voldoende eten van voedingsmiddelen die wij zo hard nodig hebben. Onze bacteriën in onze darmen worden daardoor niet optimaal gevoed en raken in de war. Ook schimmels en gisten beïnvloeden onze darmen en niet minder onze hersenas. Body en brein zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wist je bijvoorbeeld dat groente en fruit stressverlagend werken? Weet je hoeveel vezels je op een dag nodig hebt? Hoe weet je of je genoeg binnen krijgt om gezond te blijven? Hoe blijf je op gewicht zonder al die ‘welvaarts’ klachten? Weten wij nog wel als moderne mens wat ons lichaam en geest nodig hebben om onze cognitieve vaardigheden te ondersteunen en ons immuunsysteem te boosten?  

Ben jij geïnteresseerd om een tandje bij te zetten en beter voor jezelf te gaan zorgen. Je lichaam en je brein meer te voeden zodat je beter tegen een stootje kunt, lekkerder in je vel gaat zitten en zorgt dat je staande blijft in deze hectische wereld?

De oermens was de hele dag bezig met overleven; hij had slechts twee keuzes te maken… werd het vluchten of vechten? Hoelang blijf jij als modern mens vechten tegen de klok en vluchten voor je eigen gedachten?