Darmklachten en wat je darmflora allemaal voor jou doet

De darmflora speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je hele lichaam. Een goede darmflora zorgt voor een goede spijsvertering, het opnemen van voedingsstoffen (vitaminen en mineralen), het op gang houden van de darmperistaltiek en het zorgt er ook voor dat je naar de wc kunt.

Meer dan 70% van je weerstand wordt bepaald door je darmflora. Geen goede darmflora betekent dan ook geen optimaal immuunsysteem en bevattelijk voor (welvaart)ziekten.

Onze darmen, een superorgaan

Onze darmen zitten dan wel aan de binnenkant maar zijn ook verbonden met de buitenwereld, met als ‘deksel’ je mond. Je mond waar regelmatig op een dag stukken brood, zuivel, groente, fruit, koek, chips en snoep in wordt gestopt. Eigenlijk zitten wij als lichaam om het grootste contactorgaan, je darmstelsel, heen. Je dunne darm is ongeveer 5 meter lang en heeft een oppervlakte van plm 600 m2. Je dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en heeft een oppervlakte van plm 100 m2. Je mond bewaakt de grens tussen jouw binnen- en buitenwereld. In je darm en ook in de rest van je lichaam zorgt een gezonde darmflora ervoor dat er geen indringers blijven hangen; want daar zit jij niet op te wachten. Een superorgaan om ontzag voor te hebben.   

De bacteriën in je darmflora vechten zich elke dag weer een rotje om hun eigen plaatsje te behouden. Bacteriën geven een soort chemische signalen af aan elkaar en met je immuunsysteem. Daardoor reageert jouw immuunsysteem op de juiste manier, als alles goed gaat…..

Want als je immuunsysteem niet actief genoeg is dan kwakkel je aardig wat af. Een allergie ligt dan bijvoorbeeld al snel op de loer.

Kortom een betere darmflora zorgt voor een sterker immuunsysteem en zorgt voor meer weerstand dus minder ziekten.

Darmklachten, is dat erg dan?

In het loopje praat ik natuurlijk veel over gezondheid en voeding. Vaak hoor ik dan… ‘ik let nergens op wat ik eet en ik ben nooit ziek’. Als ik dan doorvraag hoor ik vaak dat er wel problemen zijn met de darmen. Hoeveel mensen wel niet denken geen klachten te hebben en het voor lief nemen dat zij wel darmklachten hebben, een akelig ontlastingspatroon, last hebben van winderigheid, boeren, zuurbranden, slechte huid, slaapproblemen, ontstekingen, moeheid…. Geen klachten….?

Omdat deze klachten zo vaak voorkomen lijkt het erop dat wij dit gedogen, dat dit het ‘nieuwe normaal’ is. Ik dacht het niet! Darmklachten zijn in feite tekenen van een leefstijl, voeding, darmflora en bioritme die niet optimaal zijn. Is dat erg of alleen maar lastig? Nu misschien nog niet maar als je over tien jaar ineens écht iets ernstigs krijgt, waarschijnlijk wel. En het herstel van een serieuze ziekte is een stuk lastiger dan nu alvast beginnen met beter voor jezelf te zorgen!   

Voed je bacteriën; help jezelf van je darmklachten af

Darmbacteriën bijvoorbeeld zetten groenten om in vetzuren die de darmwand voeden. De bacteriën bouwen de slijmlaag in je darmen op door vezels om te zetten in bouwstoffen. Het immuunsysteem wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van je darmflora. Wat voor jou gezonde voeding is wordt voor  het grootste deel bepaald door de behoefte van jouw darmflora. Een gebrek aan bijvoorbeeld vezelrijk voedsel doet de aantallen gunstige bacteriën dalen en daardoor neemt de weerstand van je darmwand af. Een overdaad aan vet en zetmeelrijk eten veroorzaakt overgewicht en gaat samen met veranderingen in de darmflora.

Ongeveer 80% van wat wij thans eten bestaat slechts uit 10 verschillende voedselsoorten. Afgelopen 50 jaar is ook de seizoensvariatie verdwenen. Een pijnlijk gemis aan smaak en kwaliteit en ook minder voedingswaarden in een product. Je darmflora heeft daar last van!

Heb je darmklachten?

Dan zal je zelf actie moeten ondernemen. Zoek iemand die jou kan helpen om te onderzoeken wat er aan de hand is en dit gericht met je kan aanpakken.

Heb je vragen? Bel mij gerust op voor meer informatie.