Goede voeding ondersteunt gevoelige darmen

Iedereen heeft er wel eens last van … je darmen zijn van slag. Heb je regelmatig last van (een van) deze klachten?

  • diarree
  • harde ontlasting
  • winderigheid
  • buikpijn
  • opgeblazen gevoel

Dan heb je misschien last van gevoelige darmen. Goede voeding zorgt ervoor dat je minder last hebt van gevoelige darmen. Op deze pagina lees je hoe ik jou daarbij help.

Gezonde levensstijl tegen gevoelige darmen

Gevoelige darmen veroorzaken vervelende klachten. Bepaalde stoffen in je voeding kunnen die klachten verergeren. Een voorbeeld van zo’n stof is gluten. Gluten zijn eiwitten. Ze komen voor in granen, zoals tarwe en rogge. Gluten zitten in allerlei voedingsmiddelen. Daar ben je je meestal niet van bewust. Voorbeelden zijn bier, sojasaus, whisky, hamburgers en ketchup.

Heb je echt een glutenallergie, dan tasten de gluten je darmslijmvlies aan. Daardoor kunnen je darmen voedingsstoffen niet meer goed opnemen in je bloed. Het gevolg is dat je tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen en je je hierdoor minder goed gaat voelen.

Gezonde darmen

In je darmen speelt zich een deel van je spijsvertering af. Andere organen die hierbij betrokken zijn, zijn bijvoorbeeld je slokdarm, maag en lever. Je dunne darm zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen in je bloed. Wist je dat het oppervlak van je dunne darm ongeveer zo groot is als een tennisveld? De voedselresten die je lichaam niet kan gebruiken, komen in je dikke darm. De dikke darm gaat over in de endeldarm. Hier wordt je ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer je endeldarm vol is, krijg je ‘aandrang’. Bij gezonde darmen gebeurt dat minimaal één keer per etmaal.

Juiste voeding voor gezonde darmen

Gezonde darmen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Zo bepaalt een gezond darmslijmvlies bijvoorbeeld of je weerstand op peil is. Maar ook of je een gezond gewicht hebt, hoe je stemming is, hoe gezond je huid eruit ziet en hoe goed je met stress omgaat. Reden genoeg om alles te doen voor gezonde darmen.

Met de juiste voeding nodig je de goede bacteriën uit in je darmstelsel. Die vergroten het vermogen van je darmen om voedingsstoffen op te nemen. Hoe beter dat gaat, hoe krachtiger je immuunsysteem is en hoe beter je lichaam je hormoonhuishouding in evenwicht kan houden.

Met welke voeding ondersteun je je darmen?

Voeding heeft grote invloed op de gezondheid van je darmen. Je helpt je lichaam door bepaalde voedingsstoffen meer of juist minder te gebruiken. Het is ook belangrijk dat je goede bouwstenen in voldoende mate binnen krijgt. Dat doe je met gezonde voeding.

Door andere keuzes te maken in wat je eet, kun je darmklachten verminderen of zelfs verhelpen. Daar help ik jou bij. Mijn aanpak is maatwerk. Ik vertel wat er in je lichaam gebeurt en zoek uit welk voedingspatroon bij jou past. Ik leer jou om bewuste voedingskeuzes te maken. Zodat jij je beter gaat voelen door anders te eten. Voeding speelt een essentiële rol in je dagelijks functioneren.