Je wordt echt niet ziek van een virus..

Je wordt namelijk ziek van de reactie van ons immuunsysteem op het virus.

Een goed werkend immuunsysteem maakt een virus onschadelijk zonder dat je daar echt iets van hoeft te merken.

Met andere woorden, hoe effectiever je immuunsysteem werkt, des te groter de kans dat je zonder al teveel problemen een besmetting met een virus doorstaat.

Effectief wilt zeggen, niet te veel maar ook niet te weinig immuunreactie. De reactie op een virus moet namelijk ook weer op tijd stoppen.

Wees daarom bewust van de grote invloed die jij zelf hebt om gezond te blijven of gezonder te worden. Het lichaam is zeer krachtig en heeft een fantastisch zelfhelend vermogen, echter het heeft daarin wel jouw hulp nodig!

Ik help je op weg met onderstaande ideeën.

Zorg dat je elke dag de buit aan de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt!

Eet gevarieerd en vermijdt zeker geen gezonde vetten. Eet met name plantaardig en zorg dat je voldoende vezels binnen krijgt. Je immuunsysteem bevindt zich namelijk voor 80% in je darmflora.    

Verminder zoetigheid, snelle koolhydraten en alcohol!

Witte rijst, bloem, pasta’s en alcohol verzwakken ernstig ons immuunsysteem. Probeer het eens uit,  als je een aantal dagen deze producten vermijdt, hoe dan jouw dagelijkse energieniveau omhoog schiet.  

Zorg voor voldoende vitamine C en zink!

Je lichaam is niet in staat om zelf vitamine C aan te maken, je zult het dus uit je voeding moeten halen. Helaas zijn de hoeveelheden in onze dagelijkse voeding veel te klein. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot een slecht functionerend immuunsysteem. Een supplement bovenop gezonde voeding, helpt jouw immuunsysteem ziekteverwekkers te herkennen.

Net als vitamine C staat ook zink erom bekend dat het je immuunsysteem versterkt.

Als je wilt weten welke supplementen ik zelf neem of je hebt een andere vraag; stuur mij gerust een berichtje.

Zorg voor vitamine D3 en de juiste vetzuren EPA en DHA!

Vitamine D3 en met name de vetzuren EPA en DHA zorgen ervoor om je immuunsysteem tijdig uit te zetten. Vitamine D3 helpt jouw aangeboren immuunsysteem optimaal te kunnen functioneren. Vooral D3 staat erom bekend dat het infecties van de bovenste luchtwegen tegengaat.

De belangrijke vetzuren EPA en DHA zijn superkrachtige ontstekingsremmers en helpen mee om het immuunsysteem te stoppen als het werk erop zit.

Ook hierin valt het niet altijd mee om D3 en vetzuren voldoende uit je voeding te halen. het is van belang dat de vetzuren in het lichaam goed in balans zijn.  

Meten is weten met een eenvoudige bloedtest

Je kunt overigens met een eenvoudige bloedtest de waarden van jouw vitamine D en (11-)vetzuren laten bepalen. Klik voor info op: 

Balancetest 

Vitamine D test

Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning!

Stress heeft een negatieve impact op je darmflora en dus ook op je immuunsysteem. Gun jezelf ontspanning door te gaan wandelen, ademhalingsoefeningen te doen of bijvoorbeeld lekker te lachen met je vrienden.

Zorg voor optimale slaap en ga vaak naar buiten; UV straling heeft namelijk een antivirale werking.  

Een booster door krachtige anti-oxidanten!

Veel (donkergroene) groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn krachtige anti-oxidanten; deze houden je cellen sterk en gezond, versterken je immuunsysteem en beschermen je hiermee tegen allerlei ziekten. Ik noem er een paar: kaneel (bij voorkeur Ceylon kaneel), biologische wilde bessen (diepvries is ook prima), rauwe cacao, hennepzaad, kurkuma (niet iedereen kan hier goed tegen) en gember.

Geniet van de kleine dingen!

Maak tijd voor een hobby, luister naar muziek, lees een goed boek, help een ander of ga lekker in een warm bad liggen. Dankbaarheid, liefde en vertrouwen versterken ook jouw immuunsysteem.