Goede voeding helpt jou door de overgang

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, ligt rond hun vijftigste. Veel vrouwen ervaren de overgang als een bijzondere fase in hun leven. Toch hebben veel vrouwen last van verschijnselen die vaak voorkomen tijdens de overgang.

Voorbeelden van overgangsklachten zijn:

  • opvliegers
  • stemmingswisselingen
  • spier- en gewrichtspijn
  • slecht slapen
  • gewichtstoename
  • vocht vasthouden
  • hartkloppingen

Ook afvallen lijkt onmogelijk tijdens de overgang.

Goede voeding zorgt ervoor dat je minder last hebt van de overgang. Op deze pagina lees je hoe ik jou daarbij help.

Suiker heeft invloed op overgangsklachten

Tijdens de overgang maakt je lichaam veel minder oestrogeen aan. Dat veroorzaakt de typische overgangsklachten. Bepaalde stoffen in je voeding kunnen die klachten verergeren. Een voorbeeld van zo’n stof is suiker.

In allerlei voedingsmiddelen zit suiker. Daar ben je je meestal niet van bewust. Kijk maar eens welke ingrediënten er zitten in een blik soep, een pakje gerookte zalm of in een kant-en-klare saus. Vaak kom je suiker tegen in producten waarin je het helemaal niet verwacht.

Suiker versterkt het effect van het lagere oestrogeengehalte in je lichaam. Daardoor kun je meer last krijgen van klachten die horen bij de overgang. Zo zorgt suiker ervoor dat je lichaam het calcium in je voeding slechter opneemt. Juist tijdens de overgang is calcium erg belangrijk. Calcium verkleint het risico op osteoporose (botontkalking).

Goede voeding voorkomt botontkalking

Oestrogeen en progesteron beschermen je botten. Tijdens de overgang maakt je lichaam minder van deze hormonen aan. Daardoor neemt de bescherming van je
botten af.

Het risico op botontkalking kun je verkleinen door minder suiker te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een betere keuze maken voor een tussendoortje. Daarnaast help je je lichaam ook door extra te letten op calcium en vitamine D in je voeding. Vitamine D stimuleert de opname van calcium.

Calcium zit bijvoorbeeld in boerenkool, peulvruchten, noten en zaden.
Vitamine D zit in dierlijke producten zoals bijvoorbeeld vlees, vette vis en eieren. Daarnaast maakt je lichaam zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Hoe je deze voedingsmiddelen het beste inpast in jouw voedingspatroon, leg ik je graag uit tijdens onze gesprekken.

Afvallen tijdens de overgang

Een ander verschijnsel welke hoort bij de overgang, is een andere vetverdeling in je lichaam. Vetweefsel is belangrijk; het maakt oestrogeen aan. Oestrogeen beschermt je onder andere tegen hart- en vaatziekten. Vooral buikvet speelt een grote rol in het omzetten van oestrogeen. Het moet alleen niet uit de hand lopen!

Wil je afvallen tijdens de overgang? Dat lukt beter als je jezelf een gezonde levensstijl aanwent. Met mijn persoonlijke begeleiding help ik je op weg naar een nieuw eet- en beweegpatroon.

Welke voeding helpt jou door de overgang?

Voeding heeft dus invloed op overgangsklachten. Je helpt je lichaam door bepaalde voedingsstoffen meer of juist minder te gebruiken. Dat doe je met gevarieerde gezonde voeding.

Door andere keuzes te maken in wat je eet, kun je klachten door de overgang verminderen of zelfs verhelpen. Daar help ik jou bij. Mijn aanpak is maatwerk. Ik vertel wat er in je lichaam gebeurt en wij zoeken samen uit welk voedingspatroon bij jou het beste past. Zodat jij je beter gaat voelen door anders te eten.